Ouder worden

Als mens en zeker ook als oudere hebben wij anderen nodig. Voor hulp, zorg en steun. Wij helpen u om er voor elkaar te zijn. En elkaar te begrijpen. Zo kunt u bijvoorbeeld gesprekskaartjes aanvragen.
Met ons programma Zorgen voor elkaar helpen wij u goed voor uzelf en elkaar te zorgen. Zoals met het onderdeel Ouder worden. Ouder worden hoort bij het leven, maar is niet altijd makkelijk. U komt vaak voor keuzes en uitdagingen te staan. De relatie met uw familie, kinderen en uw omgeving wordt daardoor nog belangrijker. Ook helpen wij met informatie, tips en vergoedingen waarbij de waarde van het leven centraal staat.
 

Ouder worden is mooi, maar kan ook lastig zijn. Het is goed om u voor te bereiden op het ouder worden.

De kunst van het ouder worden

Podcast

Rob Favier (66) en Klaas Bokma (89) vertellen in deze aflevering dat ouder worden geen kunst, maar een gunst is. Beiden hebben in hun leven veel meegemaakt. Maar zijn nog volloop actief en betrokken. Een uitzending vol persoonlijke ervaringen en tips.

Luister de podcast

Een gezond gebit op oudere leeftijd

Artikel

Mondverzorging en de controle per (half)jaar blijven nodig als u ouder wordt. Veel ouderen krijgen te maken met problemen aan hun gebit. Lees de tips van een tandarts hoe dit komt en wat u ertegen kunt doen.

Werk aan een gezond gebit

Verzorging in een hospice

Artikel

Aan het einde van uw leven kunt u speciale zorg nodig hebben. Zorg die u niet thuis of in een ziekenhuis kunt krijgen. U kunt dan in een hospice verzorgd worden. Lees het ervaringsverhaal en welke vergoeding er is.

Lees wat u kunt verwachten

De zorgvraag van 2040

Podcast

Diederik van Dijk (NPV-Zorg voor het leven), Maarten Verkerk en Jos Leijenhorst (Pro Life) praten over het ouder worden. Het lijkt soms of ouder worden een ziekte is. Terwijl we ouder worden juist moeten omarmen, omdat het bij het leven hoort. Met alles wat daar bij komt kijken.

Luister de podcast

Leven met verlies

Artikel

Ouder worden is een zegen. Het brengt ook verlies met zich mee. Verlies door overlijden, verlies van relaties, werk of gezondheid. Judith Stoker is psychosociaal therapeut en geeft informatie en tips over verlies en rouw.

Lees het artikel

Gehoorverlies

Vergoeding

Veel mensen hebben zelf niet direct in de gaten dat hun gehoor minder wordt. Het zijn vaak de mensen in uw omgeving die u erop wijzen. Niet meer goed kunnen horen, kan vervelende gevolgen hebben.

Bekijk onze vergoeding

Geriatrische revalidatie

Vergoeding

Na een operatie aan bijvoorbeeld uw heup of knie, wilt u natuurlijk snel naar huis. Soms is het nodig dat u dan eerst een tijdje naar een revalidatiecentrum gaat. En hulp krijgt om weer zo goed mogelijk ‘op de been’ te komen.

Bekijk onze vergoeding

Tips om in beweging te blijven

Artikel

Als u beweegt, houdt u uw lichaam soepel. U zorgt ervoor dat voedingsstoffen op de juiste plek komen. En dat uw doorbloeding op gang komt en uw spieren soepel blijven. Daardoor zit u lekkerder in uw vel. Lees de tips van een fysiotherapeut over hoe u makkelijk in beweging kunt blijven.

Blijf in beweging


Samen gelukkig ouder worden

Artikel

Voelt u zich nog steeds gelukkig met uw partner, na zoveel jaar samen? Voelt u zich nog steeds veilig, geliefd en uzelf? Lees de informatie en tips om te werken aan uw relatie.

Werk aan uw relatie

Online christelijke zelfhulp

Cursus

Probeer eens online zelfhulp uit. U volgt dan thuis een online cursus die u verder kan helpen. Bijvoorbeeld over omgaan met eenzaamheid, beter slapen, de ander vergeven of verder na verlies.

Bekijk de online cursussen

Tijdelijk verblijf in een zorginstelling

Vergoeding

Kunt u een tijdje niet thuis wonen om een medische reden? Dan kunt u tijdelijk naar een zorginstelling. U krijgt daar 24 uur per dag verpleging en verzorging.

Bekijk onze vergoeding

Wat heeft u nodig om gezond oud te worden?

Artikel

Gezond oud worden. Met zo min mogelijk kwaaltjes en ziekten. Kan dat eigenlijk wel? Als we om ons heen kijken, lijkt het van niet. Toch is er hoop! Rosaline Ratering McDonald, oprichtster van Gezond & Weldoen, geeft informatie en handige tips. 

Lees dit artikel

Anders dan anderen

Artikel

Mensen met een verstandelijke beperking maken ouder worden meestal anders mee dan mensen zonder verstandelijke beperking. Angst om in een gat te vallen na het pensioen kennen de meesten bijvoorbeeld niet. Toch is het belangrijk dat familie en begeleiding nadenkt over deze periode. Leo Huisman, consulent bij Helpende Handen, vertelt wat hierbij belangrijk is.

Lees het artikel

Omgaan met eenzaamheid

Artikel

Als we ouder worden, wordt uw sociale wereld vaak kleiner. Grote kans dat u vrienden of familieleden verliest door overlijden. Ook kunnen lichamelijke problemen het contact met anderen in de weg staan.

Lees de tips

Er zijn veel organisaties en services waar u als oudere iets aan heeft. Wij helpen u graag op weg.

Wie kan mij helpen?

Podcast

Als u ouder wordt of zorgt voor een oudere dan heeft u vast vragen over de zorg. In deze aflevering vertelt Joyce Verburg met welke praktische zorgvragen u kunt bellen met de Pro Life Zorgcoach. Rineke Heij vertelt wat de NPV-Advieslijn voor u kan betekenen.

Luister de podcast

Persoonsgebonden budget

Website

Met een persoonsgebonden budget (Zvw-pgb) krijgt u geld waarmee u zelf zorg inkoopt. U betaalt er bijvoorbeeld een familielid van die u helpt met zorg.

Lees meer over een Zvw-pgb

Stappenplan Wmo

Website

De Wmo is er voor iedereen die thuis hulp nodig heeft. U regelt deze zorg via de gemeente.

Bekijk hoe u de zorg aanvraagt

De NPV-Advieslijn

Hulplijn

Uw organen wel of niet doneren? Wilt u wel of niet gereanimeerd worden? De beademing stoppen of niet? Met deze en andere vragen over het levenseinde kunt u bellen met de NPV-Advieslijn, 24 uur per dag.

Bel gerust voor advies

Herkent u een hartaanval?

Opdracht

Wat als uw partner, ouder of iemand in uw buurt een hartstilstand krijgt? Redt u een leven in 6 minuten? Doe de quiz van de Hartstichting.

Test uw kennis

Keukentafelgesprek

Website

Bent u mantelzorger voor iemand die steun nodig heeft vanuit de Wmo of Jeugdwet? Dan volgt er na het aanvragen een keukentafelgesprek met de gemeente, samen met u als mantelzorger.

Lees hoe u zich voorbereidt

Leren reanimeren

Cursus

Via een basis reanimatiecursus leert u hoe u moet helpen als iemand een hartstilstand krijgt. Pro Life heeft een vergoeding vanaf de Mediumpolis.

Bekijk onze vergoeding

Online christelijke zelfhulp

Cursus

Probeer eens online zelfhulp uit. U volgt dan thuis een online cursus die u verder kan helpen. Bijvoorbeeld over omgaan met eenzaamheid, beter slapen, de ander vergeven of verder na verlies.

Bekijk de online cursussen

Psychische zorg

Website

Ouderen kunnen te maken krijgen met psychische problemen. Bijvoorbeeld als gevolg van rouw, eenzaamheid of lichamelijke klachten. U kunt bij Pro Life kiezen voor christelijke zorgverleners.

Lees welke zorg er is

Verpleging en verzorging

Website

Ouderen hebben vaak zorg nodig. Heeft u wijkzorg of thuiszorg nodig? Of moet u voor zorg naar een zorghotel of hospice? U kunt bij Pro Life kiezen voor christelijke organisaties.

Lees welke zorg er is

Kies wie uw geldzaken regelt

Website

Het is handig om nu alvast te bespreken wie u kan helpen bij uw financiële zaken. Bijvoorbeeld uw belastingaangifte, uw bankzaken en toeslagen. Deze toestemming regelt u via DigiD.

Regel een machtiging voor geldzaken

Kies wie uw zorgzaken regelt

Website

Als iemand anders uw zorgzaken regelt, is er een machtiging nodig. Bijvoorbeeld als uw partner of kind dit voor u regelt. Zonder deze toestemming mogen wij geen informatie geven aan een ander. U regelt dit via een machtigingsformulier. Voor uw online omgeving ‘Mijn Pro Life’ geldt een aparte machtiging.

Regel een machtiging voor zorgzaken

Hulplijn voor ouderen

Heeft u minder contact met mensen door het coronavirus? Maakt u zich zorgen? Of heeft u moeite om zelf informatie over corona op internet op te zoeken? Bel dan een hulplijn, speciaal voor ouderen. Zoals de hulplijn van de ANBO. De hulpdienst van kbo-pcob bereikt u via: 030 340 06 00, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. 

Bel gerust

Zorgen voor vader zolang het kan

Na de dood van haar moeder kwam haar vader in een verpleeghuis terecht. Jannie Boom-Both vertelt over haar taak als mantelzorger.

Lees dit artikel

Een goede relatie met familie en uw omgeving is belangrijk. Deel levenservaringen, beslissingen en wensen met elkaar.

Wat wil ik delen?

Podcast

Thijs Tromp (Reliëf) en Jos Leijenhorst (Pro Life) praten in deze aflevering over het delen van levensverhalen door ouderen. Hoe waardevol dit kan zijn, maar ook pijnlijk. In ieder verhaal over wat geweest is, zit betekenis. Het is mooi om hier aandacht aan te geven.

Luister de podcast

Handboek voor activiteiten

Boek

Activiteiten voor ouderen hebben vaak ontspanning als doel. Er is een handboek voor activiteiten met als doel om je waardevol en zinvol te voelen. Geestelijk verzorgers schreven hieraan mee.

Lees Bezielde jaren

Pro Life Generatiekaartjes

Opdracht

Vraag de Pro Life Generatiekaartjes kosteloos aan. De Pro Life Generatiekaartjes brengen ouderen en hun kinderen met elkaar in gesprek. Goede gesprekken kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen. Om ervaringen uit het verleden een plek te geven. En te zorgen voor mooie herinneringen.

Vraag de gesprekskaartjes aan

Mijn leven in kaart

Boek

Met een levensboek krijgen ouderen een terugblik op hun leven. Het helpt om herinneringen op te roepen. En om over het verleden te praten. Het kan voor mooie, ontroerende momenten zorgen. Een vrijwilliger van NPV Zorg kan u helpen. U kunt ook zelf een pakket kopen.

Maak een levensboek

Leg uw wensen vast rond ziekte en sterven

Opdracht

Het kan gebeuren dat u uw wensen rond ziekte en sterven niet meer kunt vertellen. Bijvoorbeeld door geheugenproblemen of een ongeluk. In een levenswensverklaring staat precies welke zorg u wilt. Ook staat er wie namens u met een arts overlegt, als u dat zelf niet meer kunt.

Lees meer over een levenswensverklaring

Verhalen van ouderen

Film

Oud Goud zoekt in verschillende steden naar ouderen die nog volop van het leven genieten. Welke herinneringen hebben zij aan de stad? Hoe gaan ze om met eenzaamheid? En waar halen ze kracht uit in het leven? Op de achterbank van een oude T-Ford delen ze hun levenslessen om anderen te helpen.

Bekijk de verhalen

Het is goed om stil te staan bij uw wensen over uw levenseinde. En om te weten met welke keuzes u te maken kunt krijgen.

Hoe zie ik mijn einde?

Podcast

Rita Renema (geestelijk verzorger) en Alfred Teeuw (specialist ouderengeneeskunde) praten over vragen en wensen die mensen hebben aan het einde van hun leven. En waarom het goed is om het levenseinde te bespreken en goed afscheid te kunnen nemen.

Luister de podcast

Versterven

Artikel

Bij versterven droogt het lichaam langzaam uit doordat de patiënt steeds minder eet en drinkt.  Versterven kan een natuurlijk proces zijn of een bewust proces.

Lees meer over versterven

Misverstanden rondom het sterfbed

Het levenseinde is voor veel mensen een moeilijk onderwerp om over te praten. Er zijn veel misverstanden op dat gebied. Dat helpt niet mee. Op de website Palliatieve zorg vindt u de top 10. De redactie probeert neutrale informatie te geven over palliatieve zorg. Zij zijn niet verbonden aan een (christelijke) organisatie.

Bekijk de top 10

WhatsApp-groep Nabestaanden Rouw

Het verlies van een partner is erg heftig om mee te maken. U kunt steun ervaren van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit kan met de speciale WhatsApp-groep Nabestaanden Rouw met 4 tot 8 deelnemers. Agathos hulpverlening brengt deze deelnemers bij elkaar. U kunt zich daar zonder kosten aanmelden.

Meld u aan

Leg uw wensen vast rond ziekte en sterven

Opdracht

Het kan gebeuren dat u uw wensen rond ziekte en sterven niet meer kunt vertellen. Bijvoorbeeld door geheugenproblemen of een ongeluk. In een levenswensverklaring staat precies welke zorg u wilt. Ook staat er wie namens u met een arts overlegt, als u dat zelf niet meer kunt.

Lees meer over een levenswensverklaring

Leven met verlies

Artikel

Ouder worden is een zegen. Het brengt ook verlies met zich mee. Verlies door overlijden, verlies van relaties, werk of gezondheid. Judith Stoker is psychosociaal therapeut en geeft informatie en tips over verlies en rouw.

Lees het artikel

Levensvragen bij het einde van het leven

Folder

Er zijn veel vragen en onduidelijkheden over doodgaan. Hoe gaat het sterven van een natuurlijke dood? Is het eng of helemaal niet? Welke rol speelt de arts? Kan ik zelf beslissen over het einde? Welke keuzes zijn er? Ouderenorganisatie kbo-pcob heeft een folder gemaakt met antwoorden.

Lees de folder met vragen en antwoorden (pdf)

NPV-Keuzehulp levenseinde

Website

Denkt u weleens na over hoe uw laatste levensfase kan zijn? NPV Zorg heeft een gratis digitale keuzehulp. Het helpt u een mening te vormen over uw wensen. U vindt er filmpjes, ervaringsverhalen, opdrachten en veel informatie.

Lees meer over de keuzehulp

Palliatieve sedatie en euthanasie  

Artikel

Medische beslissingen aan het sterfbed kunnen het stervensproces veranderen. Leden van de Pro Life Adviesraad Jaap Gootjes (directeur Hospice Kuria) en dr. Alfred Teeuw (verpleeghuisarts Salem) leggen het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie aan u uit.

Lees meer over dit onderwerp

 

Wel of niet reanimeren

Film

Als u ouder wordt is de kans op een hartstilstand groter. In ziekenhuizen en verpleeghuizen kan gevraagd worden of u wel of niet gereanimeerd wilt worden. Een keuze waar u op tijd over na moet denken.

Lees meer over reanimeren

Samen kunnen we van betekenis zijn

Nog geen klant? Bekijk dan eens of onze zorgverzekering bij u past en bereken uw premie. Samen zorgen we ervoor dat er christelijke zorg is, voor uzelf en voor anderen. In ons magazine Liv leest u meer over christelijke zorg. Ontvang gratis ons magazine Liv.

Magazine Liv aanvragen