Christelijk verantwoorde zorg

Medische ethiek gaat over de vraag: Wat is er medisch mogelijk en hoe kijken we daarnaar vanuit de wetenschap en vanuit het christelijke geloof? Als christelijke zorgverzekeraar vinden wij dit natuurlijk een belangrijk onderwerp. Het houdt verband met onze services en met vergoedingen in onze aanvullende verzekeringen.
We steunen medisch-ethisch onderzoek. Onze services en vergoedingen uit onze aanvullende verzekeringen passen we hier zoveel mogelijk op aan. Wij zoeken antwoorden in de Bijbel. Ook vragen we advies aan De christelijke | Adviesraad en het Lindeboom Instituut. Ontdek er meer over.
Artikel
3 minuten lezen

De christelijke | Adviesraad

De leden van onze adviesraad zijn christen. Zij voelen zich vanuit hun geloof en functie betrokken bij ons. Ze geven ons advies over beleid en visie.

Roy op de fiets
Interview
4 minuten lezen

Advies vanuit ons team

Roy is onze programmamanager. Hij geeft onder andere advies over het ontwikkelen, laten zien en versterken van onze christelijke identiteit.

Alie Hoek Vertrouwensarts
Artikel
3 minuten lezen

Vertrouwensarts bij vragen

Past een behandeling wel bij hoe u als christen in het leven staat? Twijfelt u? Praat er gerust over met onze vertrouwensarts. Een service voor iedereen.

Extra services, voor alle klanten

TIP!

We helpen u op weg bij het vinden van zorg. En we bieden u graag wat extra’s. U kunt hulp krijgen via de NPV-Advieslijn en onze zorgcoaches. Ook betalen wij 1 keer de kosten voor een levenswensverklaring. Daarin staat omschreven welke zorg u wilt ontvangen. En welke regels moeten meetellen bij het nemen van medische beslissingen.

Bekijk onze extra services

Ontdek meer informatie per onderwerp

Als klant heeft u recht op alle vergoedingen vanuit de basisverzekering. En eventueel vanuit de door u gekozen aanvullende verzekering. Wij delen graag per onderwerp onze visie, tips en informatie. U leest soms dat wij aanmoedigen om na te denken over de waarde of maakbaarheid van het leven. We hopen dat u zich alvast verdiept in de keuzes die u vroeg of laat misschien moet maken. Zodat u niet op moeilijke momenten erdoor overvallen wordt.

In de basisverzekering zit een vergoeding voor abortus in een ziekenhuis. Wij moedigen aan om na te denken over de waarde van het leven. En om met familie, vrienden of gemeenteleden te praten over keuzes die gaan over leven, dood en onomkeerbare beslissingen.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. Al vanaf het allereerste begin. In een bevruchte eicel liggen de unieke erfelijke eigenschappen al vast. Het is het begin van de ontwikkeling als mens. Dit maakt dat we bezwaren hebben bij het afbreken van een zwangerschap. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Onze bewogenheid en Gods liefde hangen niet van die keuzes af. We helpen waar dat kan. En zetten ons in voor bescherming van het leven. Op de pagina Abortus: informatie en onze visie vindt u uitgebreide informatie.

Goed om te weten:

Of u wilt of niet, we betalen in Nederland allemaal mee aan abortus. Dit is bij elke zorgverzekeraar zo. We hebben als zorgverzekeraars namelijk te maken met de manier waarop de zorg in Nederland gedeclareerd wordt. Ook betaalt u via belastingen mee aan de zorg die door de overheidssubsidies wordt betaald. Zoals bij abortussen in een kliniek. Daarover willen we eerlijk zijn.

Voorwaarden en vergoedingen:

Wij vergoeden vanuit onze aanvullende verzekeringen alternatieve geneeswijzen. Maar niet alle soorten. Bijvoorbeeld geen iriscopie en magnetisme. En ook geen antroposofische geneesmiddelen.

Onze visie:

We bekijken goed welke alternatieve geneeswijzen en therapieën christelijk verantwoord zijn. De keuze voor een alternatieve geneeswijze blijft altijd uw eigen keuze. We adviseren wel om gebruik te maken van een behandelaar die officieel arts is en zelf christen is.

Goed om te weten:

Het Lindeboom Instituut beantwoordde onze vragen over alternatieve geneeswijzen in het rapport (pdf): Naar een christelijk-ethisch kader voor een verantwoord zorgverzekeringspakket. Dit was het uitgangspunt bij het maken van keuzes in wat wij wel en niet vergoeden.

Voorwaarden en vergoedingen:

In de basisverzekering zit een vergoeding tot 21 jaar voor anticonceptiemiddelen (om een zwangerschap te voorkomen). Vanaf 21 jaar is er een vergoeding in onze aanvullende verzekeringen.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. Vanaf de samensmelting van een eicel en zaadcel spreken we van (beginnend) leven. Dit maakt dat we bedenkingen hebben bij koperhoudende spiraaltjes. En dat we bezwaren hebben bij het afbreken van een zwangerschap, bijvoorbeeld via een abortuspil of morning-afterpil. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Onze bewogenheid en Gods liefde hangen niet van die keuzes af. We helpen waar dat kan. Lees hoe wij ons inzetten voor bescherming van het leven.

Goed om te weten:

Wij bieden ook een andere mogelijkheid aan voor anticonceptie, namelijk via natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden. Vraagt u zich af of een behandeling of middel wel past bij hoe u als christen in het leven staat? Stel uw vragen over kinderwens, gezinsvorming of vruchtbaarheidsproblemen gerust aan onze vertrouwensarts.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor euthanasie via uw (huis)arts. Wij maken geen afspraken met het Expertisecentrum Euthanasie. Wij moedigen aan om na te denken over de waarde van het leven. En om met familie, vrienden of gemeenteleden te praten over keuzes die gaan over leven, dood en onomkeerbare beslissingen.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. En dat het einde van het leven in Gods hand is. Dit maakt dat we bezwaren hebben bij medische levensbeëindiging. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Onze bewogenheid en Gods liefde hangen niet van die keuzes af. We helpen waar dat kan. Wij zetten ons in voor goede zorg in de laatste levensfase. Want aandacht en goede terminale zorg kan de wens om euthanasie wegnemen. Lees hoe wij ons verder inzetten voor bescherming van het leven.

Goed om te weten:

Om het lijden te verlichten is palliatieve sedatie mogelijk. Ook hebben wij vergoedingen voor palliatieve zorg: verpleging in een hospice en terminale zorg thuis door vrijwilligers. Lees er meer over op de pagina christelijke palliatieve zorg.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zitten vergoedingen voor zorg rondom geslachtsverandering: diagnostiek, onderzoek, (psychologische) begeleiding, (hormonale) medicijnen en geslachtsveranderende operaties onder wettelijke voorwaarden. Medische technieken maken het mogelijk om levens lichamelijk aan te passen. Wij moedigen aan om goed na te denken over deze ingrijpende technieken, en over de maakbaarheid van het leven in het algemeen. En om met familie, vrienden of gemeenteleden te praten over keuzes die gaan over zulke onomkeerbare beslissingen.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. Dit maakt dat we bedenkingen en soms bezwaren hebben bij behandelingen die het leven ingrijpend veranderen. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Onze bewogenheid en Gods liefde hangen niet van die keuzes af. We helpen waar dat kan.

Goed om te weten:

Wij hebben vergoedingen voor psychische zorg en christelijke psychosociale hulp. We steunen medisch-ethisch onderzoek, bijvoorbeeld naar genderdysforie. En hoe we daar als christenen naar kunnen kijken. We gaan onze service ‘De christelijke | Vertrouwensarts’ uitbreiden met een arts die kennis heeft op dit gebied. En we gaan voorlichtingsmateriaal ontwikkelen. Hierover leest u later meer.

Voorwaarden en vergoedingen

In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor de eigen bijdrage in een hospice. Benieuwd wat u kunt verwachten van een hospice? Lees het artikel: Verzorging in een hospice.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. En dat het einde van het leven in Gods hand is. Dit maakt dat we bedenkingen en soms bezwaren hebben bij medische levensbeëindiging. Wij zetten ons in voor goede zorg in de laatste levensfase. Want aandacht en goede terminale zorg kan de wens om euthanasie wegnemen. Juist in de laatste levensfase is het waardevol om zorg te krijgen die bij u past. Daarom heeft u keuze uit algemene en christelijke hospices.

Goed om te weten:

Om het lijden te verlichten is er palliatieve sedatie mogelijk. Ook hebben wij een vergoeding voor terminale zorg thuis door vrijwilligers. Lees er meer over op de pagina christelijke palliatieve zorg.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor tijdelijk verblijf in een zorginstelling bij medische klachten. In onze aanvullende verzekeringen hebben wij ook een vergoeding als het gaat om psychosomatische klachten: lichamelijke klachten die verband houden met psychische klachten. U kunt hiervoor naar een christelijk herstellingsoord.

Onze visie:

Een Bijbelse visie op gezondheid gaat ook over de ziel. Over wie u bent, wat u wilt, voelt en doet. Wij vinden het belangrijk dat hier aandacht voor is. In een christelijk herstellingsoord kan er herstel zijn in combinatie van geest, ziel en lichaam.

Goed om te weten:

Bij psychosomatische zorg vergoeden we alleen herstellingsoorden die het Certificaat Christelijke Zorg hebben. Zij bieden professionele zorg, met aandacht voor uw geloof.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor in-vitrofertilisatie (IVF) en Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI). En ook voor het invriezen van embryo’s en eicellen bij bepaalde medische indicaties. Bij De christelijke zorgverzekeraar heeft u ook recht op het invriezen van eicellen in plaats van embryo’s tijdens een IVF-poging.

Onze visie:

Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. Vanaf de samensmelting van een eicel en zaadcel spreken we van (beginnend) leven. Bij standaard IVF en ICSI kunnen er bevruchte eicellen overblijven en vernietigd worden. Dit willen we voorkomen. Daarom kunt u naast standaard IVF en ICSI ook kiezen voor een manier waarbij er geen restembryo’s zijn. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Lees hoe wij ons inzetten voor bescherming van het leven.

Goed om te weten:

Op de pagina IVF en ICSI geven we uitgebreide informatie, ook over christelijk verantwoorde IVF en ICSI. U leest hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en welke zorg en hulp er is. U leest er ook meer over natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor kraamzorg. Hiervoor maken we ook afspraken met christelijke kraamcentra, zoals RST Zorgverleners. In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor de eigen bijdrage van kraamzorg. En voor een kraampakket. In ons kraampakket vindt u als verrassing een mooi boek waarin informatie, beleving en geloof samenkomen.

Onze visie:

Bij kraamzorg en huishoudelijke hulp kan een christelijke zorgverlener van toegevoegde waarde zijn. Niet in de praktische zorg, wel in de omgang en gebruiken. Denk hierbij aan zondagsrust, bidden voor het eten, Bijbellezen en kleding. En ook aan gesprekken die de kraamverzorgende met de kraamvrouw kan hebben.

Goed om te weten:

We hebben een pagina: Zwanger en geboorte. Hierop hebben wij handige informatie verzameld.

Voorwaarden en vergoedingen

In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor lidmaatschapskosten. Ook van christelijke patiëntenverenigingen en een christelijke ouderenbond.

Onze visie:

We vinden het belangrijk dat christenen zich verenigen en met elkaar in contact kunnen komen. En dat zij zich kunnen aansluiten bij een organisatie die werkt vanuit Bijbelse waarden.

Goed om te weten:

Naast het vergoeden van het lidmaatschap, hebben wij soms ook andere voordelen. Zoals korting of extra vergoedingen. Benieuwd met welke organisaties wij afspraken hebben? Vind uw voordeel.

Voorwaarden en vergoedingen

In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden: Sensiplan of FertilityCare. U leert herkennen wat uw vruchtbare dagen zijn. Hiermee kunt u de kans om zwanger te raken vergroten of verkleinen.

Onze visie:

Wij vinden het belangrijk dat u zorg kunt krijgen die aansluit bij uw geloof. Natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden zijn voor sommige mensen een verantwoorde keuze in plaats van anticonceptiemiddelen. En bij onbegrepen kinderloosheid kan het een keuze zijn in plaats van IVF.

Goed om te weten:

Op de pagina Natuurlijke vruchtbaarheidsmethoden geven wij u uitgebreide uitleg over de verschillende methoden. Vraagt u zich af of een behandeling of middel wel past bij hoe u als christen in het leven staat? Stel uw vragen over kinderwens, gezinsvorming of vruchtbaarheidsproblemen gerust aan onze vertrouwensarts.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor palliatieve terminale zorg. In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor terminale zorg door vrijwilligers, bij u thuis. Palliatieve zorg is gericht op de kwaliteit van leven en het verminderen van het lijden. Terminale zorg is de zorg die u krijgt in de laatste maanden van uw leven.

Onze visie:

Wij geloven dat het einde van het leven in Gods hand is. In de aanloop naar dit einde is het waardevol om zorg te krijgen die bij u past. Daar zetten we ons voor in. Want aandacht en goede terminale zorg kan een eventuele wens voor euthanasie voorkomen. Veel mensen sterven het liefst thuis. Vaak springen mantelzorgers (familieleden) bij. Voor hen kan de stervensbegeleiding zwaar zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. We vinden het belangrijk dat u in deze moeilijke tijd steun en zorg kunt krijgen van vrijwilligers.

Goed om te weten:

U krijgt een vergoeding voor een vrijwilliger die is aangesloten bij een vrijwilligersorganisatie. Wij hebben hiervoor ook afspraken gemaakt met een christelijke organisatie: NPV-Zorg voor het leven. Om het lijden te verlichten is er palliatieve sedatie mogelijk. Ook hebben wij een vergoeding voor hospicezorg (eigen bijdrage) en pastorale zorg vanuit psychosociale hulpverlening. Lees er meer over op de pagina christelijke palliatieve zorg.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor onderzoek naar afwijkingen bij uw kindje. Voorbeelden van deze prenatale screening zijn: counseling (uitleg over het onderzoek) en een 20-wekenecho. En voor invasieve diagnostiek bij een medische indicatie, zoals een vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Er is ook een vergoeding voor een NIPT bij een medische indicatie. Dit is een bloedonderzoek naar chromosoomafwijkingen.

Onze visie:

Wij hopen dat u het onderzoek doet met als doel om te bepalen wat de best mogelijke zorg is tijdens de zwangerschap. En om u eventueel voor te bereiden op wat u kunt verwachten aan zorg vanaf de geboorte. Onze samenleving gaat steeds meer uit van het maakbare leven. Dit ziet u bijvoorbeeld bij besluiten over leven van een ongeboren kind met een aandoening. Wij geloven dat elk leven waardevol en geliefd is door God. Dit maakt dat we bedenkingen en soms bezwaren hebben bij het afbreken van een zwangerschap. Als klant maakt u hierin wel zelf keuzes. Onze bewogenheid en Gods liefde hangen niet van die keuzes af. We helpen waar dat kan. Lees hoe wij ons inzetten voor bescherming van het leven.

Goed om te weten:

Twijfelt u of u wel of geen prenataal onderzoek laat doen? De NPV-keuzehulp ‘prenataal onderzoek’ helpt u bij het maken van een keuze. Met digitale opdrachten, informatie en vragen.

Voorwaarden en vergoedingen

In de basisverzekering zit een vergoeding voor psychische zorg: geneeskundige GGZ vanaf 18 jaar. Waaronder hulp van een psychiater, GZ-psycholoog en psychotherapeut. Voor psychische zorg maken we ook afspraken met christelijke zorgverleners. In onze aanvullende verzekeringen hebben wij een vergoeding voor christelijke psychosociale hulp. Ontdek wat psychosociale hulp is.

Onze visie:

Juist bij geestelijke gezondheidszorg vinden wij het belangrijk dat u kunt kiezen voor een christelijke zorgverlener. Bij psychische problemen spelen geloofsvragen namelijk vaak ook een rol. Het is fijn om dit te kunnen bespreken met iemand die ook gelooft en u begrijpt. En in de behandeling ruimte biedt voor uw geloofsvragen. Want een Bijbelse visie op gezondheid gaat ook over de ziel. Over wie u bent, wat u wilt, voelt en doet. Zodat er herstel kan zijn in combinatie van geest, ziel en lichaam.

Goed om te weten:

Wij bieden ook online christelijke zelfhulp aan. Er is keuze uit 18 trainingen over verschillende onderwerpen, zoals depressieve gevoelens, burn-out en beter slapen. Op de pagina Geestelijke gezondheidszorg hebben we deze en andere informatie verzameld.

Voorwaarden en vergoedingen

In onze aanvullende verzekeringen hebben wij vergoedingen voor relatietherapie. Benieuwd hoe dat werkt? Lees het op de pagina christelijke relatietherapie. Ook hebben wij een vergoeding voor verschillende relatiecursussen.

Onze visie:

We moedigen stellen aan om te werken aan hun relatie. We hebben daarvoor een programma en unieke vergoedingen. Waarom we dit doen? Omdat de Bijbel ons aanmoedigt om anderen te helpen. En omdat een sterke relatie een positieve invloed heeft op uw gezondheid, levenskracht en levenssituatie. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dit. We hopen ook dat het stellen helpt om trouw kunnen blijven aan hun ja-woord. Ook als het anders loopt, zijn we er voor hen.

Goed om te weten:

We delen informatie en ontwikkelen materialen om stellen aan te moedigen. Met interessante podcastseries, leuke gesprekskaartjes, werkboekjes en nog veel meer. Op de pagina Sterke relaties staat alle informatie.

Voorwaarden en vergoedingen