Geneesmiddelenbeleid

De apotheek geeft u meesta​l het goedkoopste merk mee van het geneesmiddel dat u nodig heeft. Hierover hebben we afspraken met uw apotheek. Uw apotheek kan 2 soorten afspraken met ons hebben: een IDEA-contract of een contract met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Hetzelfde medicijn in een ander doosje

In het contract van uw apotheek staat wie het merk geneesmiddel kiest: wij of de apotheek. Dit gebeurt alleen als er meer merken zijn van hetzelfde geneesmiddel. U krijgt dan hetzelfde medicijn in een ander doosje. Het andere merk heeft precies dezelfde werking. U krijgt dezelfde dosis. En u neemt het op dezelfde manier in.

Bij een IDEA-contract kiest de apotheek het merk

Met de meeste apothekers hebben wij een IDEA-contract. De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst. In 2020 geldt dat deze apothekers zelf de fabrikant van uw geneesmiddel mogen kiezen. Vanaf 2021 verandert hier iets in:

  • vanaf 2021 mogen de apothekers met een IDEA-overeenkomst bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
  • slechts voor enkele geneesmiddelen hebben wij zelf een voorkeursfabrikant aangewezen en krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen.

De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Apotheken met een IDEA-contract vindt u met de Zorggids. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentiecontract kiezen wij het merk

Bij andere apotheken krijgt u het merk mee dat wij kiezen. Deze merken vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). U ziet alleen de naam van de werkende stof, niet het merk. Zoekt u liever op merk of fabrikant? Gebruik dan Medicijnkosten.nl. Als het geneesmiddel niet leverbaar is, krijgt u een alternatief van dezelfde fabrikant. Uw apotheek weet om welke middelen dit gaat.

Als uw apotheek geen contract met ons heeft

Een paar apotheken in Nederland hebben geen contract met ons. Bij deze niet-gecontracteerde apotheken moet u er zelf voor zorgen dat u het juiste merk krijgt. De apotheker mag elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat. Bij deze apotheken moet u ook alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Een ander merk betaalt u zelf

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek. U krijgt wel een vergoeding als uw arts het medisch noodzakelijk vindt dat u het andere merk krijgt. Dat betekent dat uw arts alleen een bepaald merk veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen bij medicijnen die u al eerder heeft gebruikt. Uw arts schrijft dit op het recept.

Onze afspraken leveren u voordeel op

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op de kosten van geneesmiddelen. Dit voordeel ziet u terug in uw portemonnee:

  • Uw verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.
  • U betaalt de laagste eigen bijdrage.

Ons geneesmiddelenbeleid verandert maximaal 1 keer per jaar, in december. De rest van het jaar staat u dus niet voor verrassingen.


Ook interessant