Tips bij het vormen van een samengesteld gezin

God is een God van vergeving en nieuwe kansen. Na een periode van rouw en pijn kunnen mensen nieuwe blijdschap en liefde ervaren. Dat het niet altijd makkelijk is, spreekt vanzelf. Linda Pasman heeft een samengesteld gezin met 8 kinderen en een praktijk voor relatie- en gezinscoaching. Ze deelt tips bij het vormen van een samengesteld gezin.

Sluit een vorige relatie goed af

Het klinkt logisch om een eerdere relatie eerst goed af te sluiten, voordat je een nieuwe relatie begint. Maar veel mensen willen niets liever dan snel een gelukkige, nieuwe relatie. We zijn nu eenmaal gemaakt om te verbinden en het is niet goed dat een mens alleen is. Dat lezen we al in het begin van het bijbelboek Genesis. Een samengesteld gezin staat altijd op een fundament van pijn en verdriet. Het verlies van een kerngezin door overlijden, scheiden of het ontbreken van een biologische ouder. Als je de pijn en ellende niet verwerkt, worden deze zaken struikelblokken in je nieuwe relatie. Vergeef de andere biologische ouder van de kinderen de pijn, moeite en verlies.

Neem de tijd bij het samenvoegen van de twee gezinsculturen

Kinderen lopen emotioneel gemiddeld 2 jaar achter op de ouders. Ouders die, gesterkt door het verliefdheidshormoon, niets liever willen dan zo snel mogelijk 1 happy familie zijn. Leer elkaar eerst goed kennen en praat over jullie verwachtingen over de relatie, geloof, kinderen, wonen en opvoeding. Als je zeker weet dat jullie een relatie starten, laat elkaar dan langzaam en met lage verwachtingen kennismaken met de kinderen. Liefst op neutraal gebied.

Geef je romantische relatie topprioriteit

Jullie nieuwe gezin wordt gevormd op jullie keuze om een romantische relatie te hebben. Een geslaagde relatie kan de pijn van verlies of rouw uit het verleden genezen. Meer dan 60% van de samengestelde gezinnen lukt het niet om samen te blijven. Vooral omdat er zoveel extra invloeden van buitenaf meespelen. Dan zullen de kinderen opnieuw afscheid moeten nemen van een (bonus)ouder en broertjes/zusjes. Dit leidt vaak tot angst voor hechting en verlating in hun eigen verdere leven. Ook hebben deze kinderen minder vertrouwen in hun eigen relaties. Steek dus tijd en energie in jullie relatie.

  • Bid met elkaar.
  • Bespreek elke dag wat je bezighoudt.
  • Plan elke week 1 dagdeel voor jullie samen.
  • Ga vaak samen een weekendje weg.
  • Zoek mogelijkheden om jullie relatie te versterken door bijvoorbeeld workshops of cursussen.

Bespreek je rol als (bonus)ouder

Als biologische ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen. Neem die rol ook. Als bonusouder kun je veel toevoegen in het leven van de kinderen. Geef de bonusouder ook de plek die deze verdient. En val hem/haar niet af in het bijzijn van de kinderen. Bespreek samen hoe jullie denken en reageren op de kinderen en over de opvoeding. Als er uitdagingen of problemen zijn, bespreek deze eerst samen. Laat erna de biologisch ouder de gevolgen of nieuwe regels invoeren. Het liefst waar de bonusouder bij is. Stel je op als een eenheid, ook als je het niet helemaal met elkaar eens bent.

Verdeel je tijd goed

Een samengesteld gezin kost veel energie. Laat je elke dag vullen in je stille tijd met de liefde en kracht van God. Neem tijd voor elkaar, dat is de basis van jullie nieuwe gezin. Neem tijd voor je biologische kinderen alleen, zoals je dat deed tijdens jullie één-ouder gezinsperiode. Neem tijd voor gezinsactiviteiten met alle kinderen. Het liefst ook met de kinderen die (voor een deel) buitenshuis wonen.

Er zijn online trainingen

Met online zelfhulp kunt u een training volgen op het moment dat het u uitkomt. Wij bieden online zelfhulp aan via Eleos Zelfhulp. Heeft u een aanvullende verzekering bij De christelijke zorgverzekeraar? Dan kunt u zich aanmelden, zonder dat het u iets kost.

Boekentip: In 10 stappen naar een slim samengesteld gezin

Linda Pasman, moeder van een samengesteld gezin en eigenaar van de praktijk Lynn’s Coaching: ‘God liet zijn verbondsvolk ontstaan uit Abraham en Jacob, die beide een samengesteld gezin hadden. Ook David had een ingewikkeld samengesteld gezin. En Jezus mocht opgroeien bij zijn bonusvader Jozef. Wat een hoop, als je samen met God op weg gaat. Het is geen makkelijke weg. Durf hulp en coaching te vragen, dan is de kans veel groter op een succesvol nieuw gezin.’

Lees meer of bestel direct



Ook interessant