Verlies

We krijgen er in ons leven allemaal mee te maken. Het komt soms onverwacht. Wat kun je zelf doen? 

Lectio divina: bidden met de Bijbel 

De verhalen uit de Bijbel kunnen je troosten. Rita Renema maakte speciaal voor het programma Rouw een bemoedigende serie lectio divina. Laat de woorden tot je doordringen. Ze worden een paar keer herhaald. Laat je bemoedigen. Luister elke dag een lectio divina en kom tot rust bij God.

Ervaar lectio divina

Rouwverwerking

In deze podcast praten Bertine de Wit en Jos Leijenhorst over rouw. Ze vertellen over hun eigen rouw. En waarom het belangrijk is om aandacht te geven aan rouw. Ze reageren op de vragen: wat doet rouw met je geloof? En: hoe kan een christelijke zorgverlener je ondersteunen?

Luister naar hun verhaal

Aan de slag met verdriet 

Manu Keirse is dé expert als het gaat over verlies en verdriet. Speciaal voor De christelijke zorgverzekeraar maakte hij de 4-delige podcastserie 'Aan de slag met verdriet'.

Laat je inspireren

Bijbels troosten

Troosten kun je volgens ds. H.M. Mulder zien als een schokdemper van een auto. De schokdemper verandert de weg niet, maar zorgt er wel voor dat je de hobbels in de weg minder voelt. In zijn preek leegt ds. Mulder uit hoe we er ieder op onze eigen manier voor een ander mogen zijn.

Lees het artikel

Rouwmeter

Iedereen gaat anders om met verlies en verdriet. Fonds Slachtofferhulp heeft een rouwmeter gemaakt. Deze kan je helpen om te beslissen of je professionele hulp nodig hebt. In onze aanvullende verzekeringen hebben we vergoedingen die je kunnen helpen. Je vindt ze hieronder bij Meer inspiratie: Vergoedingen.

Naar de rouwmeter

De invloed van rouw op je leven

Dat een verlies enorme gevolgen heeft, zal niemand ontkennen. Er is onderzoek gedaan naar hoe rouw invloed heeft op verschillende gebieden van ons leven. Daaruit wordt duidelijk dat rouw grote gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Waar moet je voor oppassen als je rouwt?

Iedereen rouwt anders

Het is goed om dit te weten. Zo krijg je begrip voor degene die er middenin zit. Rouw zet alles op zijn kop. Mensen die rouwen hebben steun hard nodig.

Heeft rouw invloed op wat je eet?

Dat onderzocht diëtiste Mahsa Jafari. Emoties kunnen een grote invloed hebben op je eetgedrag. Geen wonder dat er tijdens een rouwproces zomaar een verandering kan optreden. Het is goed om dat voor jezelf in de gaten te houden.

Rouw en beweging

Runningtherapeut Marjon van Vledder biedt een programma aan dat rouwbegeleiding en beweging combineert. Je kunt veerkracht, concentratie en geheugen verbeteren door regelmatig te bewegen.

Tot rust komen in tijden van rouw 

Een rouwperiode is vaak heel chaotisch en druk. Je wordt overspoeld door dingen die geregeld moeten worden. En ook door verdriet en andere emoties. Ongemerkt zit je veel in je hoofd. Alles wat er is gebeurd, beleef je opnieuw. Je dwaalt gemakkelijk af of blijft hangen bij vervelende gedachten.

5 misverstanden over rouw

Als het om rouwen gaat, bestaat soms het beeld dat dit op een bepaalde manier moet. Toch rouwt iedereen anders. De een praat veel, de ander doet het in stilte. Daarom is het goed om een aantal misverstanden over rouw onder de loep te nemen.

Helpen bij verlies en verdriet  

Een boek van Manu Keirse voor iedereen die rouwt of een naaste wil steunen die verdriet meemaakt. Manu behandelt niet alleen verlies door overlijden. Maar ook andere situaties zoals verlies van gezondheid, werk of kijk op de toekomst. Het boek is de basis voor onze podcastserie.

Mijn rouwreis

Een dagboek van Annemieke Dogan dat de rouwtaken van Manu Keirse volgt. Een mooie aanvulling voor iedereen die zelf aan de slag wil met zijn of haar rouwarbeid. Of juist extra hulp nodig heeft maar nog niet weet hoe.

Als leven rouw is 

Een boek van uitvaartbegeleider en schrijver Marco van der Straten speciaal voor mensen die te maken hebben met verlies en verdriet. Marco voegt beide werelden samen om mensen te helpen die met verdriet te maken krijgen. Daarnaast geeft hij ook hoopvolle handreikingen vanuit christelijke kijk.

Zielsverdriet

Wilfred Hermans interviewde mensen die op verschillende manieren te maken hebben met verlies en verdriet. Een aantal van de interviews komt als verkorte bijdrage terug op onze website en in het boekje Rouwtijd. Een mooi boek voor als je mensen ontmoet die te maken hebben met rouw.

Online christelijke zelfhulp 

Heb jij te maken met verlies van een geliefde? En wil je daar graag zelf mee aan de slag? Doe dan de online training 'Verder na verlies'. Je leert wat rouw is. En hoe het invloed heeft op je geloof, gedrag, gedachten en (lichamelijke) gevoelens.

Christelijke psychosociale hulp 

Heb jij moeite met het verlies van een dierbare? En wil je hier graag met een christelijke zorgverlener over praten? Dan hebben wij voor klanten met een aanvullende verzekering een vergoeding hiervoor.

(Stilte)retraite 

Soms kan verlies en verdriet zo diepgaan dat je behoefte hebt aan 'even niets'. En kan het belangrijk zijn om onder begeleiding te leren aandacht te hebben voor wat je denkt en voelt.

Herstellingsoord 

Als de zorg voor een dierbare veel van je heeft gevraagd, kunnen er geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan. In een christelijk herstellingsoord kun je herstellen van psychosomatische klachten. Het verblijf is tijdelijk.