De invloed van rouw op je leven  

Dat een verlies enorme gevolgen heeft, zal niemand ontkennen. Er is onderzoek gedaan naar hoe rouw invloed heeft op verschillende gebieden van ons leven. Daaruit wordt duidelijk dat rouw grote gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Waar moet je voor oppassen als je rouwt?

Rouw wordt gezien als een van de grootste oorzaken van stress

Voor sommige mensen kan dat zelfs leiden tot chronische stress. Rouw kan ervoor zorgen dat je afweersysteem zwakker wordt. Ook een hoge bloeddruk en het vergroten van het risico op hart- en vaatziekten, kanker, beroertes of diabetes type 2 kunnen een gevolg zijn.

Onderzoek laat zien dat rouw een verhoogd risico op PTSS (posttraumatische stressstoornis), ingewikkeld verdriet, depressie en angst met zich meebrengt. Sommige mensen krijgen ook last van concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Maar denk aan ook aan ‘kleinere’ klachten, zoals vermoeidheid, hoofd- en buikpijn en gewrichtspijnen. Een ander gevaar is dat je je in tijden van rouw terugtrekt. Dan ligt eenzaamheid op de loer.

Helaas zal rouw aan de meeste mensen niet voorbijgaan

Daarom is het belangrijk om in deze zware fase van je leven extra aandacht te hebben voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid.

  • Zorg vol voldoende slaap. Zo krijgt je lichaam de tijd om te herstellen en weer op te laden.
  • Beweeg, ontspan en eet gezond. Een vast ritme is daarbij zeer helpend.
  • Lukt ontspannen niet goed? Probeer dan ademhalingsoefeningen om tot rust te komen.
  • Ook is het belangrijk om sociale contacten te hebben. Die hebben een positief effect op ons geluk en de kwaliteit van leven.

Bron: Invloed van rouw op kwaliteit van leven en eetgedrag bij nabestaanden, Mahsa Jafari