Rouw en beweging 

Runningtherapeut Marjon van Vledder biedt een programma aan dat rouwbegeleiding en beweging combineert. Je kunt veerkracht, concentratie en geheugen verbeteren door regelmatig te bewegen.

Bewegen kan volgens Marjon een positieve bijdrage leveren aan je (mentale) gezondheid

Het is dan wel belangrijk dat je het op een goede manier doet. Bij rouwen ben je bezig met het verlies en het volgende moment ben je bezig met herstel. Bewegen kan hierbij helpen. Het helpt aandacht te geven aan het verlies als je samen met iemand gaat waarmee je erover kunt praten. Ook kan het juist helpen om gedachten te verzetten. Er komt aandacht voor andere dingen en het geeft de geest even rust. Lichaamsbeweging helpt ook het gevoel van controle terug te krijgen, iets wat door het verlies weg kan zijn.

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op gevoelens van angst, depressie en stress

Bewegen op een gematigde hartslag zorgt ervoor dat er dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt. Deze stoffen kunnen je stemming verbeteren. Daarnaast zorgt het ervoor dat het stresshormoon cortisol minder wordt. Het totaalpakket zorgt ervoor dat je je geestelijk en lichamelijk beter voelt en ook je slaapkwaliteit toeneemt. Vermijd langdurige activiteiten op een te hoge hartslag. Hiermee verhoog je juist het aantal stresshormonen in het lijf.

Een verlies vraagt veel lerend vermogen van de hersenen

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat hersenen nieuwe informatie beter kunnen verwerken en opslaan. Je veerkracht, concentratie en geheugen verbeteren door regelmatig te bewegen.

Tips voor als je zelf te maken hebt met rouw

  • Kies een activiteit die je vroeger graag deed.
  • Vraag iemand om mee te gaan of sluit je aan bij een (lotgenoten)groep.
  • Leg de lat niet te hoog. 10 minuten wandelen is een goed begin, bouw daarna op.
  • Vermijd langdurige activiteiten op extreem hoge hartslag, hiermee verhoog je juist de hoeveelheid stresshormonen in je lijf.

Tips voor als iemand in je omgeving wil steunen

  • Maak een duidelijke afspraak en haal de ander op. Wandel bijvoorbeeld samen heen en terug naar de kerk.
  • Houd het laagdrempelig, de deur uitgaan kan al een overwinning zijn.
  • Eet na afloop samen en zorg voor een gezonde maaltijd.
  • Je hoeft en kan het verdriet niet oplossen, wees aanwezig en luister.

Meer over het aanbod van Marjon

Marjon geeft in Utrecht running therapie om samen aan verlies te werken. Deze therapie wordt niet vergoed door De christelijke zorgverzekeraar. Wil je meer weten? Kijk dan op bewegenverbindt.nl. Is Utrecht te ver weg en wil je weten of er iemand bij jou in de buurt runningtherapie aanbiedt? Kijk dan op: runningtherapie-nederland.nl.