Stoppen restitutiepolis

Op 1 januari stopt onze Principe Polis Restitutie. De overheid wil minder keuze aan zorgverzekeringen in de markt. Zodat het voor u als klant makkelijker is om een zorgverzekering te kiezen en te vergelijken. Het gevolg is dat er in Nederland basisverzekeringen moeten verdwijnen.

Wij zetten de restitutiepolis om naar een naturapolis

De Principe Polis (naturapolis) is voor de meeste klanten een goede keuze. Deze basisverzekering is goedkoper dan een restitutiepolis. Ook heeft u een hele ruime keuze uit zorgverleners. In de Zorggids vindt u alle zorgverleners met wie wij een contract hebben.

Er is alleen verschil in de vergoeding voor zorgverleners zonder contract

Gaat u naar een zorgverlener met een contract? Dan verandert er niets. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract? Dan kan het zijn dat u minder vergoed krijgt. Bent u in 2019 gestart met een behandeling bij een zorgverlener zonder contract? Dan geldt voor u een uitzondering. U krijgt voor deze behandeling tot 1 januari 2021 dezelfde vergoeding als in 2019. Dit geldt niet voor een nieuwe of andere behandeling.

De aanvullende verzekeringen blijven gelijk

De vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen zijn al op basis van ‘natura’. Dit blijft zo. 

U kunt tot 1 januari uw basisverzekering veranderen 

Op de pagina Basisverzekering leest u welke 2 basisverzekeringen wij hebben. Wilt u een restitutiepolis houden? Dan kunt u helaas niet bij ons verzekerd blijven. Dit vinden wij heel vervelend voor u. U kunt tot 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Vragen en antwoorden

De vergoeding voor zorgverleners zonder contract is bij de naturapolis: maximaal 75% van het gemiddelde tarief 1) waarvoor wij de zorg hebben ingekocht bij gecontracteerde zorgverleners. Bij de restitutiepolis was dat: 100% tot maximaal het wettelijk of marktconform tarief 2).

1) Voor dit tarief gaan wij uit van het gemiddelde van alle contracten of van het basistarief of standaardtarief voor de reguliere prestaties uit de Zorgverzekeringswet. Aan de opslagen (toeslagen) voor kwaliteit hechten we geen waarde. De reden is dat er geen zicht is op de kwaliteit van de geleverde zorg door niet-gecontracteerde aanbieders.

2) Bij ziekenhuizen en zorgverleners zonder contract vergoeden wij de kosten tot maximaal het wettelijk vastgesteld tarief. Dit geldt alleen voor zorg die wij verzekeren. Is er geen wettelijk vastgesteld tarief? Dan vergoeden wij tot maximaal het tarief dat in Nederland gebruikelijk is (=marktconform tarief ).

Met een naturapolis kunt u ook naar een niet-gecontracteerde zorgverlener. Is het een vergoeding uit de basisverzekering? Dan kan het zijn dat u een lagere vergoeding krijgt dan met uw restitutiepolis. In dat geval past een naturapolis misschien niet meer bij uw wensen. U bent vrij om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Alle zorgverzekeraars zijn verplicht u als klant te accepteren.

Met veel (christelijke) zorgverleners hebben wij een contract. Deze vindt u in onze Zorggids. Christelijke zorgverleners herkent u aan het symbool van een ‘Ichthusvisje’. Vindt u geen christelijke zorgverlener met contract? Bel ons dan. Wij zoeken samen met u naar een oplossing.

Tot nu toe hebben wij elk jaar met alle ziekenhuizen een contract. Het maakt dan niet uit of u een naturapolis of restitutiepolis heeft. Alleen als een ziekenhuis geen contract heeft, kan het zijn dat u minder vergoed krijgt. U krijgt altijd 100% vergoeding voor spoedzorg, verloskunde en kaakchirurgie. En als de arts die u behandelt u doorstuurt naar dit ziekenhuis.

Zeker weten of uw ziekenhuis een contract heeft in 2020? Neem dan contact met ons op. Wij houden u op de hoogte.

Van de Pro Life klanten heeft:

  • 90%: Principe Polis (naturapolis)
  • 5%: Principe Polis Budget
  • 5%: Principe Polis Restitutie (tot 01-01-2020)

Als u een restitutiepolis wilt houden, kunt u helaas niet bij ons verzekerd blijven. Dit vinden wij heel vervelend voor u. U kunt tot 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorgt u ervoor dat wij voor 1 januari de opzegging ontvangen hebben. Meestal regelt uw nieuwe zorgverzekeraar dit als u zich op tijd aanmeldt.

In de polisvoorwaarden staat dat wij een product mogen beëindigen vanwege een reden die voor ons van belang is (art. 14.1, g). In dit geval is de aanleiding de wens van de overheid om minder basisverzekeringen in de markt te hebben.

Bezoekt u in 2020 een zorgverlener zonder contract? En gaat het om een behandeling die u in 2019 ook al had? Dan krijgt u hiervoor tot uiterlijk 31 december 2020 dezelfde vergoeding als in 2019. Dit geldt ook voor hulpmiddelen en materialen die u in 2019 al had en steeds nodig heeft. Voor nieuwe of andere behandelingen, hulpmiddelen of materialen geldt de uitzonderingsregel niet.

Ook interessant