Ziekenhuis - van behandeling tot rekening

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u pas geweest? Een bericht over de ziekenhuisrekening krijgt u meestal veel later. Dit kan zelfs 7 maanden duren. Voor zorg in het ziekenhuis betaalt u eigen risico.

In dit voorbeeld leest u wanneer u ongeveer een rekening kunt verwachten. En over welke periode u eigen risico betaalt. De startdatum van uw behandeling bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt. Uw zorgverlener weet wanneer dit is.

Wanneer krijg ik een rekening?

  1. Augustus 2023 - Het ziekenhuis opent uw dossier

    U heeft een 1e afspraak voor uw behandeling in het ziekenhuis. Het ziekenhuis opent een dossier (dbc). De looptijd van uw 1e dossier is 90 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 1e dossier tot november 2023.

  2. November 2023 - Het ziekenhuis opent een 2e dossier

    Uw behandeling is nog niet afgerond. In februari 2023 staat een vervolgbehandeling gepland. Daarom opent het ziekenhuis een 2e dossier. Dit 2e dossier sluit aan op de einddatum van het 1e dossier. De startdatum van dit 2e dossier is daarom in november 2023. En de looptijd van uw 2e dossier is 120 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 2e dossier van november 2023 tot maart 2024.

  3. Februari 2024 - De rekening van het 1e dossier

    Van uw 1e behandeling in augustus 2023 krijgt u in februari 2024 de rekening. U krijgt van ons een declaratieoverzicht waarop u de zorgkosten en het eigen risico terugvindt. Log in met uw DigiD op Mijn | Polis om het declaratieoverzicht te zien. Omdat de startdatum van dit 1e dossier in 2023 was, betaalt u eigen risico over het jaar 2023.

  4. Maart 2024 - geen afspraak, ook geen rekening

    Uw laatste behandeling was in februari 2024. Pas in oktober 2024 heeft u een nacontrole. Het ziekenhuis opent in deze tussenperiode een 3e dossier van weer 120 dagen. In dit voorbeeld loopt uw 3e dossier van maart tot juli 2024. Uw 3e dossier is leeg. U bent niet in het ziekenhuis geweest. U hoeft daarom niks te betalen voor dit 3e dossier.

  5. Juli 2024 - Het ziekenhuis opent een 4e dossier

    Voor de nacontrole in oktober opent het ziekenhuis een 4e dossier. Verdere controles zijn niet nodig. Het ziekenhuis sluit uw dossier 120 dagen later, in november 2024.

  6. Juli 2024 - De rekening van het 2e dossier

    Van uw vervolgbehandeling in februari 2024 krijgt u in juli 2024 een rekening. Log in met uw DigiD op Mijn | Polis om uw declaratieoverzicht te zien. Omdat de startdatum van dit 2e dossier in 2023 is, betaalt u eigen risico over het jaar 2023.

  7. April 2025 - De rekening van het 4e dossier

    In april 2025 krijgt u de rekening van uw nacontrole van oktober 2024. U krijgt van ons de ziekenhuisrekening. Log in met uw DigiD op Mijn | Polis om uw ziekenhuisrekening te zien. De begindatum van het dossier bepaalt over welk jaar u het eigen risico betaalt. Voor de nacontrole is dat het jaar 2024.

Waarom stuurt het ziekenhuis de rekening niet eerder?

Het ziekenhuis opent een dossier als u voor het eerst een afspraak in het ziekenhuis heeft. Meestal duurt het dan nog een tijd voordat het ziekenhuis de rekening naar De christelijke zorgverzekeraar stuurt. Wij krijgen 95% van alle ziekenhuisrekeningen binnen 7 maanden nadat een behandeling is gestart. Wij zijn met de ziekenhuizen in gesprek om dit proces te versnellen.

Eigen risico betalen over een ander jaar dan u verwachtte?

Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit krijgt u een uitleg hoe het kan dat u eigen risico betaalt over een ander jaar dan u verwachtte.

Wat kost een behandeling in het ziekenhuis?

Heeft u uw eigen risico nog niet opgemaakt? Dan betaalt u de kosten voor een behandeling (deels) zelf. Totdat het bedrag van uw eigen risico is bereikt. Met een (vrijwillig) eigen risico is dat maximaal € 885. Vergelijk daarom de verschillende ziekenhuistarieven. Zo weet u waar u het voordeligst uit bent.

Bekijk de kosten per behandeling per ziekenhuis voor 2023 (xlsx)

Meer over diagnose-behandelcombinaties (dbc's)

Het dossier dat het ziekenhuis opent heet een diagnose-behandelcombinatie. Ziekenhuizen en  zelfstandig behandelcentra (zbc’s) werken met een diagnose-behandelcombinatie.

Meer over dbc's