Onze geschiedenis

Onze wortels liggen in Katwijk. Vanaf 19 februari 1923 kon men lid worden van De Verpleging. Een lokale vereniging voor ziekenhuisverpleging met een eigen ambulance. Opgericht vanuit naastenliefde, betrokkenheid en solidariteit. En uitgegroeid tot een landelijke, christelijke zorgverzekeraar.
Ambulance De Verpleging

We bestaan 100 jaar!

De wereld, de zorg en ook onze rol zijn in 100 jaar tijd veranderd. Onveranderd is de basis waarop wij bouwen: ons geloof in God, die leven geeft en liefheeft. Samen vormen we een gemeenschap waarbij gedeelde waarden centraal staan.

  1. 1923

    Oprichting De verpleging

  2. 1986

    Oprichting Pro Life

  3. 1997

    Onderdeel Zilveren Kruis

  4. 2012

    Fusie DVZ en Pro Life

  5. 2023

    100 jarig bestaan

In 1922 werd er bezuinigd

Na de Eerste Wereldoorlog volgden er in 1922 stevige bezuinigingen. Het kabinet probeerde de staatsuitgaven flink terug te dringen. Ook de overheidsfinanciering van Academische Ziekenhuizen werd opnieuw bekeken.

Mensen moesten zelf ziekenhuisverpleging betalen

In die tijd waren er 20.000 ziekenhuisbedden in Nederland. Ruim 8.000 van die bedden waren in het bezit van de gemeentelijke en nationale overheid. De kosten voor verpleging in Academische Ziekenhuizen werden vanaf 1922 niet meer door de overheid betaald. Dit werd voortaan in rekening gebracht aan de patiënt.

Niet iedereen kon dit betalen

De kosten voor verpleging in het ziekenhuis leek ook voor veel inwoners uit Katwijk onbetaalbaar te worden. De leden van de Christelijke Besturenbond Katwijk zagen dit probleem. Zij wilden zieke dorpsgenoten een helpende hand bieden. Daarom besloten ze om samen met 3 christelijke organisaties een vergadering te houden. Op 14 december 1922 kwamen de besturenbond, middenstandsbond en werkliedenverenigingen uit Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn bij elkaar. Zij besloten samen een vereniging voor ziekenhuisverpleging op te richten. Op 28 december was dit rond en kreeg de vereniging de naam ‘De Verpleging’.

Vanaf 19 februari 1923 konden leden zich bij De Verpleging aansluiten

Zij kregen de verpleegprijs vergoedt in de ziekenhuizen in Leiden. De vergoeding was tot fl. 2,50 per dag, tot 10 weken lang. Men betaalde aan contributie 5 cent per lid, per week. Voor kinderen tot 16 jaar werd er geen contributie betaald. De bestuursleden deden het werk in hun vrije tijd en waren niet op winst uit. In 1925 was er een positief saldo en besloten zij een tweedehandse ziekenauto te kopen. Het vervoer met deze auto was voor leden gratis. In de dertiger jaren telde de vereniging al meer dan 15.000 leden. De vereniging voorzag duidelijk in een behoefte. De naam werd later afgekort tot DVZ dat vertaald werd naar de merkwaarden: dienend, verantwoord en zorgzaam.

In 1997 sloot DVZ zich aan bij Zilveren Kruis

De verzekerde zorg werd steeds uitgebreider en duurder. En de wettelijke eisen werden aangescherpt. Daardoor ontstond de behoefte om aan te sluiten bij een grotere organisatie. Dat leidde in 1997 tot aansluiting bij Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea. Voorwaarde was dat de christelijke grondslag in de zorgverzekering bleef doorklinken.

Een terugblik naar 1986: de oprichting van Pro Life

Aanleiding hiervoor was de 2 jaar eerder ingevoerde Wet afbreking zwangerschappen. Onder voorwaarden werd abortus toegestaan in ons land. De pijn van veel mensen is dat hiermee werd toegestaan dat leven wordt beëindigd. Het leidde tot oprichting van Pro Life Zorgverzekeringen waarbij men elkaar vindt in de christelijke levensopvattingen. En met een gezamenlijke wens: niet meebetalen aan abortus en andere behandelingen waarbij men gewetensbezwaren heeft. Pro Life was onderdeel van Agis Zorgverzekeringen, dat later onderdeel werd van Zilveren Kruis. 

In juli 2012 gingen DVZ en Pro Life samen verder

Beide christelijke zorgverzekeraars lieten al jarenlang een groeiend aantal klanten zien. Toch waren zij ook samen te klein zijn om als zelfstandige verzekeraar te blijven bestaan. DVZ en Pro Life gingen samenwerken als een apart onderdeel van Zilveren Kruis. Er werd gekozen om de naam Pro Life Zorgverzekeringen aan te houden.

2023: al 100 jaar een christelijke zorgverzekeraar

Tot op de dag van vandaag werken we vanuit dezelfde christelijke levensovertuiging als waaruit we zijn opgericht. Wist u dat verschillende medewerkers zich al meer dan 25 jaar (tot zelfs 40 jaar) inzetten voor Pro Life, de christelijke zorgverzekeraar? Lees meer over het team.


Ook interessant