Goede gesprekken over gedrag

Een onderwerp van ons programma Geloof en gezondheid is gedrag en omgeving. Goede keuzes maken voor lichaam, ziel en geest lukt niet altijd vanzelf. Met kennis vergroot je de kans. Wij hebben invloed op onze omgeving, op het milieu. En de omgeving heeft invloed op ons. Hoe werkt dit? Met Jan Boersema gaan we in gesprek over de relatie tussen mens en natuur.
Prof. Jan Boersema

Even voorstellen: Jan Boersema

Prof. dr. Jan Boersema studeerde biologie en promoveerde in de theologie. Hij was hoogleraar aan de Vrije Universiteit over de relatie tussen mens en natuur. Zo onderzocht hij vele onderwerpen zoals landbouw, voeding, energie, duurzaamheid en biodiversiteit. En ook hoe groen en geloof samengaan. Na zijn pensioen is hij bij de Universiteit van Leiden doorgegaan met deze onderwerpen. En hij is verbonden aan de Groene Kerken en helpt zo kerken om zich in te zetten voor Gods schepping.

Luister naar de podcastserie Goede gesprekken

Tip: Doe je mee met het programma Geloof en gezondheid? Dan krijg je de podcasts vanzelf in je mail.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 1

Het onderwerp is: Wat is het goede leven? Tegenwoordig denken we dan vaak aan gemak en geluk. Maar het gaat ook over de goede dingen doen. Zo heeft het ook alles te maken met goed omgaan met het milieu. Hoe word je milieuvriendelijk? Waarom is dit belangrijk? Maak kennis met groen en geloof.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 2

Het onderwerp is: Het groene en goede leven. In het westen verwonderen we ons over de machtige schepping: watervallen, stormen, ongerepte natuur. Soms verlangen we ernaar om dit te zien en beleven. Maar aan de andere kant willen we natuur beheersen, onder controle brengen. Leer over de 2 gezichten van de natuur en over jezelf als rentmeester.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 3

Het onderwerp is: De rol van de kerk. Heeft de kerk een taak bij het aanmoedigen van een groen leven? Hoe ziet die verantwoordelijkheid er dan uit? Wat is de ‘Groene Kerk’ en welke voorbeelden zijn er? En als een taak van de kerk is om te zorgen voor de schepping, is er dan ook een taak om voor gezondheid te zorgen? Laat je inspireren over groen en de kerk.

Goede gesprekken over gedrag: podcast 4

Het onderwerp is: Hoe kunnen we goed, groen en gezond leven? Vaak denkt men in milieu-land dan aan minder. Maar is dit wel de kant die we op moeten? Groei en vooruitgang kunnen ook bij groene onderwerpen heel positief zijn. Als we maar oog hebben voor wat haalbaar is, voor rechtvaardigheid en voor eerlijk(er) delen. Ontdek wat jij kunt doen.

Meer goede gesprekken luisteren?

Eerder maakten we een serie seminars over gedrag met André Aleman en Rien Scholten.