Nicole over het wonen tussen ouderen

Nicole woont in een leuk wijkje in een niet al te groot dorp. Op 1 vierkante kilometer staan koophuizen, huurhuizen en seniorenwoningen door elkaar. De buurtbewoners van Nicole zijn vooral ouderen. Met hulp van anderen lukt het hen om nog thuis te wonen.
Nicole Bolweg

In ons wijkje zorgen wij voor elkaar

In de wijk waar Nicole woont, rijden geen auto’s. Bewoners parkeren hun auto’s in speciale vakken aan de rand van de wijk. Hierdoor kunnen kinderen vrij spelen. En de oudere bewoners genieten van de groene omgeving. Nicole: ‘Toen mijn kinderen klein waren speelden ze in het speeltuintje. Ik dronk regelmatig met een van mijn oudere buurvrouwen een kopje koffie op het bankje. Zij ving mijn kinderen op als ik in de file stond en later thuis kwam. Nu helpt mijn zoon haar digitaal wegwijs te maken. En loopt mijn dochter regelmatig bij haar binnen voor een kopje thee.

Ik help regelmatig mensen met hun boodschappen 

Een van de vrouwen uit de buurt is nu 80 en heeft hartproblemen. Fietsen lukt niet meer zo makkelijk. De familie komt wel langs, maar veel vrienden en kennissen vallen langzaam weg. Ze woont naast een aantal andere ouderen. Samen rommelen ze nog lekker aan. Toch merk je dat deze ouderen steeds meer hulp nodig hebben. Een andere buurtbewoner redt zich nog met een elektrische scootmobiel. Die heeft hij via de gemeente gekregen. Zo kan hij toch nog naar de winkels of op bezoek bij een vriend in het dorp. De oudste bewoonster van het rijtje heeft meer hulp nodig. Eigenlijk moet zij naar een verzorgingshuis. Doordat een andere bewoner hulp biedt, lukt het thuis nog net. Hij helpt haar om boodschappen te doen en houdt ‘een oogje in het zeil’. Ook heeft hij voor haar regelmatig contact met de gemeente, de thuiszorg en de huisarts. 

Met hulp van buren lukt het ouderen om nog thuis te wonen

Veel bewoners zijn aangesloten op WhatsApp buurtpreventie. Dat zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen. En hebben ze iemand nodig? Dan is er altijd wel iemand in de buurt die even langs kan komen. Mijn buurvrouw is blij dat ze in onze wijk woont. En dankbaar voor alle hulp die ze krijgt. Een vriendin van haar woont in een flat in Amsterdam. Deze oudere dame ziet haar familie weinig. Ook komt ze bijna de deur niet meer uit. Ze zegt het niet hardop, maar voor haar hoeft het leven niet meer. Ze is sinds het overlijden van haar man al jaren alleen. 

Je hoeft niet iets groots te doen, aandacht maakt al verschil

Als medewerker van De christelijke zorgverzekeraar heb ik niet zoveel betekenis in de wijk. Hooguit in december als iedereen de nieuwe zorgpolis krijgt en er vragen over zijn. Of als buren zorgvragen hebben en geen idee hebben bij wie ze moeten zijn. Dan lopen ze even langs. Als mens ben ik dankbaar dat we in zo’n mooi wijkje wonen, waar iedereen om elkaar geeft. Ik gun iedereen, jong en oud, zo’n wijkje!’

Nicole Bolweg, communicatieadviseur De christelijke zorgverzekeraar

Nicole bedacht voor De christelijke zorgverzekeraar het programma ‘Zorgen voor elkaar’. De zorg voor buren in haar eigen ‘wijkje’ en de zorg voor haar ouders waren haar inspiratiebron. Met het programma helpen we mensen voor zichzelf en elkaar te zorgen. Op dit moment geven we daarmee aandacht aan 2 onderdelen: Sterke relaties en Ouder worden. Via onze website delen we tips, ervaringsverhalen, gesprekskaartjes en informatie.
 

Ook interessant