Premarriage en Marriage Course

Joris en Els hadden al jaren verkering. Op een dag vroeg Els: 'Joris, zullen wij gaan trouwen?' 'Nee', zei Joris. En hij leefde nog lang en gelukkig.

Cursussen vanuit christelijke principes om te investeren in je relatie

Een oude buurman van mij vertelde dat hij nooit zou gaan trouwen. De kans was namelijk meer dan 1 op 3 dat zijn huwelijk zou stranden. Vanuit statistieken kunt u zomaar het geloof verliezen in het succes van uw relatie. Goed nieuws: u kunt hier zelf een positieve invloed op hebben. Bijvoorbeeld door het volgen van een relatiecursus. Vanaf 1 januari hebben wij een vergoeding voor de cursussen (Pre)marriage Course en Houd me vast, vanaf de Mediumpolis. Lees er meer over. 

We kennen allemaal stellen die ervoor hebben gekozen uit elkaar te gaan. Sommigen daarvan geven aan dat ze elkaar zijn verloren. Dat het niet nodig was geweest om uit elkaar te gaan. Anderen geven aan dat er onvoorziene gebeurtenissen in hun leven waren waardoor ze uit elkaar zijn gegroeid. Tot slot ken ik mensen die achteraf aangeven dat ze er eigenlijk nooit samen aan hadden moeten beginnen en dat de twijfel vanaf het begin al wat ongezonde proportie had.

Wij hebben inmiddels een aantal keer de Premarriage Course (PMC) georganiseerd. Deze cursus is gericht op stellen die voornemens zijn te trouwen. Onderwerpen zijn:

  1. Communiceren: Effectief praten en effectief luisteren.
  2. Toewijding: Waarom zou je je aan elkaar verbinden?, tijd doorbrengen met elkaar, verandering in loyaliteit.
  3. Conflicten oplossen: Omgaan met boosheid, verschillen accepteren, financiën, elkaar vergeven.
  4. Liefde levendig houden: Vriendschap ontwikkelen, elkaars behoefte ontdekken, seksualiteit.
  5. Gedeelde doelen & waarden: Wat zijn die doelen en waarden, hoe bouw je een gelijkwaardige relatie op.

Als je van 2 levens 1 wilt maken zijn dit thema's waarop je als stel beweegt. Mijn persoonlijke ervaring is dat samen een leven opbouwen niet vanzelf gaat, ondanks aanwezige liefde en goede wil. Het vraagt om ruimte geven en krijgen, het goed begrijpen van de behoeften van de ander en van jezelf. Niet enkel op het moment waarop (letterlijk) de zon schijnt, maar juist ook in de hectiek en soms storm van het leven. De momenten waarop je eigenlijk al je handen vol hebt aan jezelf.

De PMC helpt om te snappen dat problemen in een relatie niet altijd gaan over goed en fout, gelijk of ongelijk. De ambitie om samen door het leven te gaan brengt vanzelfsprekend spanning met zich mee. Die kun je vermijden, maar dat betekent dat je iets minder samen door het leven gaat.

In een van de cursussen hebben 2 van de 6 stellen besloten om hun voorgenomen huwelijk af te blazen. Ze kwamen tot het besef dat ze te verschillend zijn, maar bovenal het niet op konden brengen elkaar daarin tegemoet te komen. Ze namen een heel pijnlijke beslissing die zelfs voelde als gezichtsverlies. Mijn standpunt echter: wat een geslaagde cursus en wat een moed! Deze stellen hebben de waarheid onder ogen gezien en zichzelf en elkaar misschien wel veel moeiten bespaard. Ik denk dat hier een rol ligt voor ons als familie, vrienden en kerken. Jezus houdt ons keer op keer liefdevol de waarheid voor. Niet om af te wijzen, maar om ons te helpen tot onze bestemming te komen.

- Jos Leijenhorst, directeur Pro Life

Premarriage Course

De Premarriage Course zet stellen aan het denken over wat echt belangrijk is in hun relatie. Na die eerste verliefdheid lopen stellen aan tegen de verschillen met elkaar.  Een relatie opbouwen gaat niet vanzelf. De Premarriage Course behandelt onderwerpen waar ieder stel mee te maken krijgt. De cursus helpt deelnemers om meer inzicht te krijgen in zichzelf, hun partner en hun relatie.

In een reeks van 5 bijeenkomsten (of soms 1 weekend) investeren partners op de Premarriage Course in hun relatie. Voor stellen met trouwplannen is deze cursus een goede voorbereiding op hun huwelijk. Elke bijeenkomst begint met een maaltijd, gevolgd door een aansprekende inleiding op het thema dat aan de orde is. Daarna gaat ieder stel met elkaar in gesprek. Ze doen de cursus niet in groepsverband, maar echt samen. De Premarriage Course wordt in een gezellige, open en veilige sfeer gegeven.

Marriage Course

De Marriage Course is een prachtige cursus om stellen te helpen hun huwelijk te versterken. De cursus is bedoeld voor stellen van alle leeftijden.

De Marriage Course bestaat uit 7 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst begint met een romantisch diner voor twee, aan jullie eigen tafeltje. De cursusleiders leiden na de maaltijd het thema van de avond in aan de hand van de handleiding, of de DVD. Vervolgens gaat elk stel in gesprek over het thema aan de hand van hun werkboek. Stellen volgen de cursus dus niet in groepsverband, maar echt samen. De Marriage Course wordt in een gezellige, open en veilige sfeer gegeven en voelt daardoor als een avondje uit.

De cursussen gaan uit van christelijke principes

De Premarriage Course en de Marriage Course zijn, net als Alpha, ontwikkeld in de Londense kerk Holy Trinity Brompton. De grondleggers zijn Nicky en Sila Lee. De cursussen gaan uit van christelijke principes. Maar ze zijn zowel voor christelijke als niet-christelijke stellen relevant en toegankelijk. Of stellen nu denken aan trouwen, samenwonen of getrouwd zijn, ze zijn welkom.

Vanaf 1 januari 2020 heeft Pro Life een vergoeding

Vanaf 1 januari hebben wij een vergoeding voor de (Pre)marriage Course vanaf de Mediumpolis. Heeft u geen vergoeding? Of volgt u de cursus voor 1 januari? Dan betaalt u de kosten zelf. Denk hierbij aan een werkboekje van € 6,50 (Premarriage Course) en € 8,50 (Marriage Course), de kosten voor het eten en soms een bijdrage voor de huur van de locatie.


Ook interessant