Nazorg na behandeltraject

Het behandeltraject van IVF of ICSI kan een psychische belasting geven. Vooral de dagen na de terugplaatsing zijn erg spannend. Is er nu wel of niet een zwangerschap gaande?

IVF en ICSI behandelingen zorgen vaak voor veel spanning

Als de IVF of ICSI behandeling een zwangerschap tot gevolg heeft, dan is dit heel bijzonder. U kunt dan met veel vreugde uitkijken naar de geboorte van de baby. Dan volgt een spannende periode tijdens de zwangerschap. Gaat het allemaal wel goed en zullen er geen complicaties optreden? Maar deze spanning is bij iedere zwangerschap het geval. Ook bij een spontane, natuurlijke zwangerschap.

Veel echtparen hebben hulp nodig bij het verwerken

Als blijkt dat u na meerdere behandelingen niet zwanger wordt, dan is dat erg verdrietig. Tegelijkertijd hoeft u dan geen spijt te hebben van de IVF of ICSI behandelingen. Dat geeft juist het gevoel dat u er alles aan gedaan heeft om zwanger te worden. Veel echtparen komen dan toch in een soort rouwproces. Het woord proces zegt al dat het verwerken en accepteren tijd kost, en om uw leven daarop in te richten. Neem er ook de tijd voor om dit te verwerken.

Maak gebruik van psychosociale hulpverlening

Heeft u moeite met het verwerken van de teleurstelling om niet zwanger te worden? Zoek dan gerust hulp. Bijvoorbeeld van een maatschappelijk werker, pastoraal werker of psycholoog. In verschillende aanvullende verzekeringen van Pro Life is er vergoeding voor deze hulpverlening. Ook is het mogelijk om contact op te nemen met onze Pro Life Vertrouwensarts.


Ook interessant