Als papa en mama scheiden

Duizenden kinderen zien jaarlijks hun vader en moeder uit elkaar gaan. Een gebeurtenis die hun jonge leven op losse schroeven zet. Er is ook een manier om veiligheid, vertrouwen en liefde nieuw leven in te blazen. De voorwaarde: dat papa en mama zich gedragen.

De cijfers liegen er niet om. Volgens het CBS scheidden in 2022 de ouders van 21.982 kinderen na een huwelijk. Daarnaast gaan, naar schatting, de niet-getrouwde ouders van ruim 20 duizend kinderen uit elkaar. Zij zagen hun leven drastisch veranderen. Want niet alleen de wereld van de ouders, maar ook die van hun kinderen gaat op de kop, vertelt Marian Leenman. Ze is als maatschappelijk werker bij Stichting Schuilplaats met grote regelmaat betrokken bij gezinnen in scheiding. 'Ze krijgen te maken met vragen waar ze nooit bij stil hoefden te staan. Praktische vragen als ‘Waar ga ik wonen?’ ‘Kunnen we nog wel op vakantie?’ ‘Blijf ik mijn vriendjes zien?’ Maar ook diepgaande vragen rondom veiligheid, vertrouwen en liefde.'

Emoties begrijpen

Vanuit haar professie en uit ervaring als gescheiden ouder kent Leenman de impact van een scheiding op zowel kinderen als hun ouders. Samen met advocaat en mediator Anje Slootweg schreef ze daarom het informatie- en verwerkingsboek Leven met scherven. “Het is ontzettend verdrietig als je met een scheiding te maken krijgt. Het maakt ook een groot verschil of je er door de tijd heen bovenuit kunt groeien of erin blijft hangen. Er bestaan in ons land allerlei programma’s die kinderen hulp en steun bieden, maar uiteindelijk gaat het erom dat papa en mama samen goed ouderschap weten vorm te geven.”

Slootweg: “Daarbij speelt rouwverwerking een belangrijke rol. Juist de emoties die rond een scheiding vrijkomen, kunnen de ontwikkeling van zowel jezelf als je kinderen enorm in de weg zitten. Emoties die door elk gezinslid op een andere manier (introvert, extravert) en binnen een andere tijdsspanne (al voor de scheiding of soms jaren later) worden beleefd. Verdriet, boosheid, teleurstelling, schuldgevoelens … Het hoort er voor alle gezinsleden bij, maar het is van groot belang voor de kinderen om daar juist als ouders goed mee om te gaan. Daarin moet je ook je ex-partner respecteren, zodat je als ouders ook je kinderen in dit proces kunt bijstaan. Hoe beter ouders vervolgens hun opvoedrelatie weten vorm te geven, hoe beter kinderen uit een scheiding komen. Daar kan geen programma tegenop.”

Daar zit de crux, beaamt Leenman die in haar praktijk zowel geslaagde als mislukte vormen van ouderschap na een scheiding tegenkomt. “Het staat of valt met de vraag of je als ouders in een strijd belandt of er samen redelijk weet uit te komen. Wie strijdt, richt ook al zijn aandacht op die strijd. Dan is het moeilijk om je ook nog bezig te houden met bijvoorbeeld de vraag wat de beste beslissingen zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van het kind, en om te ontdekken wat het kind zelf graag zou willen. Dat vraagt van ouders dat zij soms over hun eigen pijn en verdriet heenstappen. Dat lukt lang niet iedereen. Daarom is goede hulp rondom een scheiding zo belangrijk.”

Er is een online training 'Kinderen en een scheiding'

Met online zelfhulp kunt u een training volgen op het moment dat het u uitkomt. Wij bieden online zelfhulp aan via Eleos Zelfhulp.


Ook interessant

Boekentip: Leven met scherven - Anje Slootweg

TIP!

Wanneer je gaat scheiden, is er veel pijn en verdriet, maar ook veel onzekerheid. Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe moet je verder met je leven? Hoe kun je de kinderen hier het beste doorheen helpen? Maar ook: wat betekent God in dit alles? Dit boek wil vrouwen helpen in de verwerking van een echtscheiding. Je krijgt alle praktische informatie die je nodig hebt over verlies en rouw, omgaan met de kinderen, je ex en schoonfamilie, en ook juridische thema's als mediation, ouderschapsplan en financiën. Door middel van verwerkings- en bezinningsvragen wil het boek daarnaast een dagboek voor je zijn waarin je jouw ervaringen van je af kunt schrijven.

Meer informatie en bestellen