Hoe blijft je relatie sterk na het verlies van een kind?

Bjorn en Inge Visser waren klaar voor de komst van hun tweeling. Maar 2 dagen na de bevalling stierven Anna en Lynn. Bjorn Visser heeft Stichting Rouwkost opgericht en is schrijver van de boeken Pappa’s rouwen ook en Vier handen op een lege buik.

Red je het samen?

Toen wij via het mortuarium het ziekenhuis verlieten met de beide meisjes op mijn armen, stond daar een verpleegkundige. Die zei tegen ons: ‘maar jullie redden het wel’. Op dat moment voelde ik het gewicht van deze woorden. Want inderdaad, de kans dat je als stel uit elkaar gaat is groter wanneer je een kind verliest. Maar hoe doe je dat dan vervolgens? Hoe red je het dan samen? 'Het verlies van een kind is verschrikkelijk op zich. Met het verlies van onze dochters verloren wij ook toekomstdromen. En ook onze relatie was blijvend veranderd.

Relaties komen onder druk als een stel een kind verliest

Door de rouw komt op alles veel druk te staan. Wat je eerst wist te verbergen, komt heel snel naar buiten: oude patronen, aangeleerd gedrag. De communicatie binnen ons huwelijk was altijd al een aandachtspuntje. Maar deze situatie vormde een soort snelkookpan.

De plek van een diepere verbinding

Hoewel ik niet zo’n prater ben over mijn gevoel, bleek dit wel de oplossing te zijn. Met vrienden, lotgenoten en met hulp van een coach. Deze coach liet me inzien dat het niet gek is dat ik anders reageerde op het verlies van onze tweeling dan Inge. Dat het goed was wat ik voelde. Ik leerde dat ik mij niet groot hoefde te houden. Het verdriet van Inge hoef ik niet over te nemen. Dat mag ik bij haar laten. En tegelijk mag ik met mijn eigen verdriet tevoorschijn te komen en die met haar delen. Ik hoef haar daar niet voor te beschermen. En door dat te doen; helemaal open zijn naar elkaar. Dan kom je op de plek van een diepere verbinding.

Samen ga je door het rouwproces

Je kunt het vergelijken met een roeiboot. Wanneer je samen een kind verliest zit je samen in een roeiboot. De golven kunnen woest, groot, en onstuimig zijn. Je hebt 2 peddels om mee te kunnen roeien: verliesgericht rouwen en herstelgericht rouwen. Bij verliesgericht rouwen sta je stil bij de persoon die je verloren hebt. En de herinneringen die je samen nooit meer gaat maken. Bij herstelgericht rouwen richt je je op het leven opnieuw inrichten. Wetende dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is noodzaak om beide peddels te gebruiken. Wat je vaak ziet is dat mannen sneller herstelgericht zijn, terwijl vrouwen in het begin van het rouwproces verliesgericht zijn. De een is niet beter dan de ander. Zorg ervoor dat je, in verbinding, beide peddels leert gebruiken.

Handvatten voor rouwende stellen

  • Neem bewust tijd voor rouwen.
  • Doe geen aannames over je partner. Blijf elkaar bevragen en de ruimte geven. Rouw uit zich bij iedereen anders.
  • Geef je partner de ruimte dingen over jullie kind te delen met goede vrienden of een therapeut. Ook als het voelt alsof het dan niet meer van jullie 2 alleen is. Praat erover en vertrouw erop dat het goed is.

Bron: Bjorn Visser, Stichting Rouwkost