Hoe kun je er zijn voor een medewerker die rouwt?

Als een medewerker rouwt dan is het belangrijk dat er een veilige werkvloer is, waar begrip en rouwkennis aanwezig is. Waar je samen onderzoekt wat nodig is om op een goede manier weer aan het werk te gaan. En te blijven. Of op een goede manier afscheid te nemen van elkaar.

Begeleiding is belangrijk

Heeft een werkgever de begeleiding van een rouwende medewerker niet op orde? Dan kan dat grote gevolgen hebben voor medewerker en werkgever. Luister als leidinggevende daarom goed naar wat er in het leven van je collega speelt. Durf te vragen hoe het gaat of wat hij of zij van jou nodig heeft. Stel ook vragen als: Waar zie je tegenop? Wil je dat collega’s wel of niet vragen naar het verlies? Als een collega nog niet terug is op de werkvloer, houdt dan wel contact. Een bezoekje thuis is heel belangrijk. Anders wordt de drempel om terug te komen op het werk steeds hoger.

Vang de medewerker op

Als een medewerker voor het eerst komt, is het fijn dat er iemand is die hem of haar opvangt. Geef hem of haar de ruimte om te delen over het verdriet. Collega’s kunnen het lastig vinden om het gesprek te beginnen. Meestal is het beter om het verdriet te benoemen in plaats van negeren. Erkenning van het rouwproces is belangrijk. Het kan helpen om vooraf in het team hierover te praten.

Rouwprotocol

Voor rouw is er op de werkvloer vaak weinig geregeld. Soms staat er iets over rouw in de CAO. Denk daarom als organisatie zelf na om een rouwprotocol op te stellen. Als het moment dan daar is, staat niemand voor verrassingen.